Прес-центр

 

Вартість «популізму» лібералів.

Сьогодні 25 серпня 2020 року на позачерговому засіданні Верховної Ради України було підтримано законопроект № 3963, яким зокрема пропонується підвищити мінімальну заробітну плату (МЗП) до 5000 грн з першого вересня 2020 року та у 2021 році до 6500 грн. Зазначений законопроект підтримало 295  (у першому читанні 326) народних обранців. За словами голови Мінфіну Сергія Марченка, президентський закон є збалансованим, завдяки його прийняттю Пенсійний фонд отримає близько 1,7 млрд грн, а місцеві та державний бюджет ще 1,2 млрд грн за рахунок податку на доходи фізичних осіб, але це мізерна цифра у співвідношенні з трильйонним бюджетом України.

Підвищення мінімальної заробітної плати на фоні системної економічної кризи (падіння економіки, падіння промислового виробництва, різке уповільнення зростання ВВП) виглядає як спроба показати «покращення життя вже сьогодні» коштом майбутнього України. З огляду на зазначене цей «аванс» не є виправданим та несе великі загрози для сталості економічного розвитку у 2021-2023 роках. Таким чином влада вкотре перекладає відповідальність за власні недолугі рішення на плечі українського бізнесу та народу.

Впровадження цих «популістичних» і нібито дуже потрібних кроків буде мати негативний вплив на економіку України вцілому. Зростання МЗП є механізмом вирівнювання дисбалансу при збільшенні продуктивності праці найманих працівників. Проте в урядовому макроекономічному прогнозі чітко зазначено, що зростання продуктивності праці в економіці в наступні три роки залишатиметься млявим: 2-4% на рік. Не відбувалося відчутного зростання продуктивності і в попередні роки. Втручання в динаміку оплати праці, що не обґрунтоване збільшенням продуктивності, як це планує зробити уряд, тільки посилюватиме економічну кризу та призведе до скорочення робочих місць у малому та середньому бізнесі, а великий поверне до тіні. Відповідно бюджети усіх рівнів недоотримають фінансування і в підсумку будуть зменшуватися соціальні програми та виплати, а більшість найманих працівників втратять роботу бо роботодавець не зможе отримати прибуток для оплати такої МЗП.

За законопроект № 3963 проголосувало 295  (у першому читанні 326) народних обранців, що показує відсутність представництва у Українському Парламенті сил республіканського спрямування які б відстоювали інтереси українських роботодавців та товаровиробників. Всі наявні політичні сили заявляють себе ліберально – демократичними партіями з відповідними ідеологічними засадами і тому вони такі одностайні. Ліберальна модель економіки, як відображення ліберальних настроїв суспільства є хибним еталоном рівності та соціальної захищеності. Підняття МЗП перед виборами, це чергове загравання з працівниками державного сектору (бюджетниками) за рахунок платників податків.

Республіканська Партія «Славутич» виступає проти немотивованого підвищення МЗП за рахунок приватного бізнесу. В умовах коронакризи та глибокої економічної кризи, збільшення безробіття та падіння промислового виробництва всі гілки влади повинні працювати над збереженням робочих місць та існуючих підприємств, які наповнюють бюджет, а не підривати економічну безпеку країни в угоду власних політичних амбіцій.

Вартість «популістичних» дій лібералів, при вдаваній вигоді, може виявитися для кожного українця втратою роботи, неможливістю годувати свою родину та можливістю втратити житло. Не радійте завчасно шановні українці!

З повагою до Вас, Політична Партія «Республіканська Партія «Славутич»

 

 

Інформаційне повідомлення. Натисніть кнопку редагувания щоб змінити цей текст.

Я текстовый блок. Натисніть кнопку редагування, щоб змінити цей текст. Різноплановий та багатий досвід, постійний кількісний зріст та сфера нашої активности потребують від нас аналіза позицій.